Skip to main content

Abhyanga kallas den ayurvediska läkande oljemassagen, som du med fördel kan göra på dig själv och inkorporera i din dagliga rutin, eller i alla fall då och då, kanske en gång i veckan. Det går självklart också att utföra på varandra.

Ett enkelt sätt att utföra abhyanga på är att

 1. Börja med att preppa huden genom att torrborsta bort döda hudceller och partiklar.
 2. Värm din olja till ca 40 grader. (OBS! Var mycket försiktig när du värmer olja, den blir snabbt väldigt varm. Stor försiktighet vid öppen eld!)
 3. Doppa dina fingertoppar i den varma oljan och applicera på hela kroppen innan du börjar själva massagen. Då har oljan längst tid på sig att sugas upp av och genom huden.
 4. Börja med huvudet. Det kan kanske kännas otäckt att ha massa olja i håret, särskilt som det är långt, men det är otroligt skönt och välgörande! Fördela oljan med fingertopparna och använd sen hela handflatorna att massera hela huvudet.
 5. Fortsätt varligt och kärleksfullt med ansikte, ytteröron, och hals.
 6. Armarna, från händerna med långa svepande rörelser längs med underarmarna och överarmarna. Cirklande rörelser över armbågarna och axlarna.
 7. Medsols över magen, motsols lätt över bröstet. Låt alla organ i buken få uppmärksamhet.
 8. Jobba dig sedan vidare med långa svepande rörelser längs låren, cirklande över knäna och återigen långa svepande rörelser över underbenen.
 9. Avsluta så med fötterna. Där brukar jag fastna väldigt länge, för det är så himla skönt! 🙂
 10. Låt det ta 10-20 minuter, eller så länge du vill!
 11. Avsluta med en varm dusch eller bad. Inte för hett vatten, för det verkar uttorkande.

Sesamolja är det som universellt rekommenderas. Om du går på en abhyanga-kur används ofta olika örtblandningar som tillsats utifrån dosha och behov.

Oljan bör vara mognad. Du kan köpa den som mognad, eller mogna den själv genom att hetta upp den till exakt 108 grader och sen låta den svalna igen. Återigen, var försiktig när du hettar upp olja.

De fördelar som brukar nämnas är sammanfattningsvis:

 • förbättrad cirkulation
 • ökad spänst i hud
 • förbättrad ledhälsa
 • ökad vitalitet i inre organ
 • bättre sömn och allmänhälsa