Skip to main content

Ur ett ayurvediskt perspektiv så domineras vintern av vata-energin. Det är en kall, rörlig, och uttorkande energi – vind, luft, rymd. Vintern är en kall och torr tid, därför rekommenderar ayurveda varm och närande tillagat mat och värmande drycker såsom soppor och grytor, varm mjölk med honung och gurkmeja, och också varma miljöer: en mysig brasa, levande ljus, murriga textilier, kläder i lager-på-lager, samt andra värmande, återfuktande, och lugnande inslag och ingredienser. Allt det där som vi naturligt längtar efter och bjuder in mer av i vårt liv och omgivning!

Krydda vintern med vata-balanserande kryddor såsom ingefära, kardemumma, nejlika, muskot och bockhornsklöver! Ge dig själv eller en vän en härlig massage med sesamolja! Eller prova det här receptet på värmande vinterte!

Värmande Vinterte

  • 4 kardemumma kapslar (de gröna frökapslarna, krossa dem så fröna kommer fram)
  • ½ tesked ajwan eller kumminfrön
  • 1 kanelstång
  • ½ tesked riven färsk ingefära
  • ½ liter kallt vatten

Koka alla ingredienser och låt sjuda med lock i ca en kvart, sila och häll upp. Njut med en vän (räcker till 2 koppar)