En traditionell indisk sötsak som serveras vid olika högtider men alltid är lika god. Det här är ett grundrecept, om man vill kan man smaksätta med t.ex. kokos, russin, olika hackade nötter

Till 16 bitar behövs följande ingredienser:

  • 100 g ghee (eller osaltat smör)
  • 125 g kikärtsmjöl [2,5 dl]
  • 1 tsk kardemummakärnor, nystötta (eller mald kardemumma)
  • 40 g sesamfrön [0,5 dl]
  • 4 msk flytande honung, helst ouppvärmd

Gör så här:
Smält gheen i en kastrull på låg till medelhög värme. Tillsätt kikärtsmjöl och nystött kardemumma. Rör om hela tiden för att få bort eventuella klumpar och förhindra att smeten bränns vid. Koka sakta i 10-12 minuter, tillsätt sedan sesamfrön och honung. Smeten ska nu vara tjock och lätt gyllenbrun, med en doft av rostade kikärter. Sjud mycket sakta i ytterligare 5 minuter under ständig omröring, ta sedan av kastrullen från plattan. Om smeten är för lös kan man tillsätta ytterligare 1 msk kikärtsmjöl innan kastrullen tas från plattan.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Stjälp upp smeten på plåten. Platta till smeten en aning och låt svalna i ungefär 10 minuter. Badda bort eventuell vätska med hushållspapper. Platta till smeten tills den är ungefär 1 cm tjock. Skär den i rutor, 5×2,5 cm, och låt stelna i kylskåp. Det går också alldeles utmärkt att rulla bollar av smeten.

Laddubitarna håller några dagar i lufttät burk i rumstemperatur och ungefär 1 vecka i kylskåpet.